Hogyan lettünk menthetetlenül, és véglegesen kutyások

Szilágyi Zsuzsi - családi kutyatréner

Mindig is szerettem az állatokat. 2016-ban költöztünk párommal Bagra. Már a felújítás idején lett két kutyánk, Müzli és Puding. Mivel alapvetően keveset tudtam akkor még a kutyák tanításáról, természetéről, ezért nagyon sok könyvet olvastam, videókat néztem, fórumokhoz csatlakoztam.
Mindig is a pozitív megerősítés híve voltam. A kutyáink tanítása során járt nálunk nagyon jó oktató, voltunk kutyaiskolában, ami nem volt pozitív tapasztalat. 2019-ben Puding kutyánkkal elvégeztem a Láthatatlan Póráz Módszer & Program alap tanfolyamát. A tanfolyam sok változást hozott. Puding bizonytalansága csökkent, erősebb lett köztünk a kötődés. Elkezdtem más szemmel nézni, máshogy tanítani. Ezt követően 2020-ban jelentkeztem az "Én a szuper tréner" kutyaoktató képzésre. A képzés során megtanultuk jobban érteni a kutyák viselkedését. Megtanultuk, hogy egy viselkedés probléma hátterében nem a kutya "dominanciája", vagy a rossz falkasorrend áll. A kutya kapcsolódni akar az emberhez, és ehhez az embernek is meg kell tanulnia, hogyan segítse őt. Ahhoz, hogy jól tudjanak együtt élni, nem kell erőszakot alkalmazni.

A módszerről bővebben: Láthatatlan Póráz Módszer & Program
Miért lettem tréner?

Szeretném a gazdiknak és a kutyáknak is megmutatni, hogy tanulni lehet úgy is, hogy élvezzük a folyamatot, és nem csak egy célt látunk magunk előtt. Mivel a kutyák alapvetően együtt akarnak működni velünk, így ha jól közelítjük meg a tanításukat, akkor nincs nehéz dolgunk.

Az eredménye az értő odafigyelésnek pedig csodálatos.


Tokaji Emőke - családi kutyatréner

Már gyermekkoromat is körbelengte a kutyás világ, mivel édesanyám kiképző és tenyésztő volt, így mindig is részei voltak életünknek a négylábúak. Tinédzser koromban már sokat foglalkoztam a tanítással, saját kutyusomat készítettem fel vizsgákra, iskola és egyéb segítség nélkül. Később ahogy cseperedtem egyre nagyobb késztetést éreztem arra, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom. Eleinte ideiglenesen fogadtam be kutyákat, hogy rajtuk segíthessek amennyire tudok, mivel külföldi munkám csak ezt tette lehetővé. Azután eljött a nap, hogy haza költözzek és belevessem magam a tanulásba. Sikeresen elvégeztem a Láthatatlan Póráz Módszer & Program tréner képző tanfolyamát, az akkor 9 hetes kölyök ebemmel, Vandával. Fontosnak tartottam, hogy tanuljak valami újat, ami tényleg pozitív és nem csak rá mondják.

Csodálatos volt látni egy olyan kapcsolat kibontakozását, ami egyre csak erősebb és stabilabb az idő múlásával. Nincs megállás a tanulás folytatódik mindkettőnk számára.
Miért lettem tréner?


Szeretném megmutatni a gazdiknak, hogy úgy is lehet tanulni, hogy nem stresszel tőle senki ha épp elsőre nem sikerül. Hogy nevetve, játszva is elérhető a kívánt eredmény.

De a legfontosabb és legjobb érzés, hogy olyan kapcsolatot építhetünk ki kutyáinkkal, ami leírhatatlan.


A családunk tagjai

Müzli

2016.06.27-én született. Apukája egy törzskönyves német juhász, anyukája egy fekete keverék vizsla. Ivartalan kan. Igazi pörgős kutya, ritka, mikor tényleg elfárad. Néha játssza a nagyfiút. Kölyök kutya társaságában ismét szertelen kölyök lesz.

Puding

2016.09.04-én született. Apukája egy munkavonalas ordas német juhász, anyukája egy rajzos német juhász. Ivartalan nőstény. Igazi bújós Kisasszony. Más kutyák társaságában tud szigorú anya is lenni, és szertelen kölyök is.

Vanda

Hisztis

2016.09.01-én született. Utcán talált kislány cica. Nevét arról kapta, hogy be nem áll a szája. Nagyon bújós ivartalan lány.

Cafat

2017.09.01-én született. Utcán talált lány cica. Igazából ő a legrosszabbul nevelt kutyánk. Ő is ivartalan. Igazi kutyasuttogó.